S-au descoperit organisme care consumă virusurile

de: Ozana Mazilu
04 10. 2020

Virusurile au fost în centrul atenției anul acesta. Și, în special, unul singur. Sars-CoV-2 a băgat populația planetei în case, a îmbolnăvit, a devastat economia globală și a ucis mai mult de un milion de oameni.

După toate acestea, este plăcut să vezi că ceva le poate veni de hac. Astfel, oamenii de știință tocmai au anunțat descoperirea a două organisme care mănâncă virusuri.

„Datele noastre arată că multe celule protiste conțin ADN dintr-o mare varietate de virusuri neinfecțioase, dar nu și bacterii, dovezi puternice că se hrănesc mai degrabă cu virusuri decât cu bacterii”, a spus autorul Ramunas Stepanauskas, director al Centrului de Genomică Single Cell la Bigelow Laboratory for Ocean Sciences, într-un comunicat. „Aceasta a fost o mare surpriză, deoarece aceste descoperiri merg împotriva opiniilor predominante în prezent asupra rolului virusurilor în mediul marin”.

Cercetarea, publicată în revista Frontiers in Microbiology, identifică două organisme unicelulare, ambele găsite în largul coastei Maine, despre care cercetătorii spun că pot înghiți virusurile.

Cercetătorii au colectat probe de apă oceanică și apoi au secvențiat materialul genetic de la 1.698 de organisme pe care le-au găsit în ele. În două tipuri de creaturi minuscule, cunoscute sub numele de coanozoici și picozoani, au găsit probe de cod genetic viral. Și, deoarece niciunul dintre ele nu este vulnerabilă la infecția virală, oamenii de știință cred că au “gustat” din virusuri.

Din câte știu oamenii de știință, acest lucru este rar în ecosistemul Pământului. Deși există o biomasă substanțială de virusuri, în special în oceane, cele două organisme găsite în noua cercetare sunt singurele cunoscute care le consumă pentru nutriție.

„Virusurile sunt bogate în fosfor și azot și ar putea fi un bun supliment la o dietă bogată în carbon, care ar putea include pradă celulară sau coloizi marini cu conținut ridicat de carbon”, a spus Julia Brown, de asemenea de la Laboratorul Bigelow și coautor al lucrării. „Îndepărtarea virusurilor din apă poate reduce numărul de virusuri disponibile pentru infectarea altor organisme, transferând în același timp carbonul organic din particulele de virus mai sus din lanțul alimentar”.